Der er altid mange mennesker på dette travle bymarked, der har solgt friske råvarer til Zagrebs befolkning i over 80år. Det er et populært sted for små handlende og bønder, der vil sælge deres lokalt producerede varer og hjemmelavede madvarer, herunder ost, frisk fisk og økologisk frugt og grønt. Det er nærmest et lokalt ritual at komme her. Slut dig til de lokale i Zagreb, imens du går mellem boderne og ser på kunsthåndværk og dufter til nye krydderier og madvarer.
Det var myndighederne i byen, der først etablerede markedet i 1930'erne. Siden har det formået at overleve på trods af årtiers omvæltning og uro i Kroatien. Det bugner med lokale kroatere, der stadig gør alle deres husholdningsindkøb på markedet, omend der findes et stigende antal supermarkeder i byen.
Markedet spreder sig over et inden- og udendørsområde samt overdækkede områder. Begynd din markedsoplevelse på hovedtorvet udenfor, hvor du finder et farvestrålende udvalg af kroatiske madvarer med alt fra kartofler og majs til figner og nødder. Hvis du går en omvej ned ad en af sidegaderne mod Ban Jelacic Square, kommer du til blomsterboderne. Dette er et af markedets højdepunkter, for her er en overflod af velduftende blomster og planter i forskellige størrelser.
De overdækkede områder er forbeholdt boder med kød, fisk og mælkeprodukter. Gør en god handel, når du er ude for at købe varer til aftensmåltidet. Her sælges også en masse lokale specialiteter, der kan spises med det samme. Kig også efter boder, der sælger sir i vrhnje, som består af hytteost og cremefraiche samt forskelligt røget kød. I markedets nordlige ende er det ideelt at finde gaver til vennerne derhjemme, for her sælges der souvenirer og andre spændende sager samt velsmagende kroatisk honning.
Dolac-markedet ligger lige nord for Jelacic Square. For at komme dertil skal du tage sporvognen til stationen TrgJ.Jelačića. Markedet har åbent hver dag fra tidlig morgen til midt på eftermiddagen, men lukker dog tidligere i weekenden. Om lørdagen er der særligt travlt, så det er værd at overveje en markedstur i løbet af ugen for at undgå alt for mange mennesker.